Çiçek Sularken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

  • Her canlının yaşamını sürdürebilmesi için yeteri kadar beslenebilmesi gerekir. İnsanlar ve hayvanlar için bu beslenme sistemi benzerlik gösterir ancak ev ve ofislerimizin güzel kokulu, dekoratif üyeleri için bu beslenme biraz daha farklıdır.

  • Bitkilerin beslenmesi için bir takım maddeleri havadan ve topraktan alabilmeleri gerekir. Bu beslenmenin en etkili elemanlarından biri de düzenli ve yeterli sulamadır. Çünkü su ve karbondioksit sayesinde bitkiler kendi besinlerini üretirlerken, aynı zamanda topraktaki mineralleri bünyelerine alabilmeleri için de suda çözünmesi gerekir.

    Sulama oldukça ciddi bir iştir. Bitkiniz fazla sulandığı zaman kök ve yapraklarında çürümeler meydana gelebilirken, yeteri kadar sulanmadığında ise dal ve yapraklar kuruyabileceği gibi köklerde de kırılmalar meydana gelebilir.

  •  Bitki sulama yöntemleri geleneksel ve modern sulama olmak üzere ikiye ayrılır. Geleneksel sulama kendi içerisinde 4 farklı stildedir. Bunlar; Salma, Karık, Tava ve Uzun Tava da denilen Border sulama yöntemleridir. Geleneksel sulama yöntemleri biraz ilkel yöntemlerdir. Toprakta fazla suyun birikmesine yol açabilen sulama yöntemleridir. Bu da drenaj ve toprakta tuzluluk sorunlarını peşinden getirir.

  • Modern sulama ise Damla, Yağmurlama, Mikro yağmurlama ve Sızdırma sulama yöntemleri olarak 4 farklı şekilde gerçekleştirilebilir. Basınçlı sulama yöntemleri de denilen modern sulama yöntemlerinden en büyük verim damla sulama yöntemi ile gerçekleştirilir. Az miktarda verilen sular ile bitkinin kurumamasına aynı zamanda fazla sudan zarar görmemesine olanak sağlanır. Bazı araştırmalar bu yöntemle neredeyse %50’ye varan verim artışı keşfetmişlerdir. Ancak kurulum maliyeti yüksek olan bu yöntemde aynı zamanda toprakta yaşayan bazı hayvanlara da istemeden zarar verilmektedir.

Bitki Sularken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Her bitkinin sulama stili de oranı da sıklığı da farklıdır. Üstelik aynı bitkilerin farklı ortamlarda bakılması da sulanma düzenini etkileyebilir. Daha sıcak bölgelerde bakılan çiçekler terleme ile daha hızlı su kaybedecekleri için, bu bitkiler daha sık sulama isterler.

  • sulama mevsimlere göre değişken olmalıdır. Bitkilerin yaz aylarında duydukları su ihtiyacı ile kış aylarındaki su ihtiyacı bir değildir.

  • Sulama ihtiyacı kum yapısına göre de değişir. Kumlu topraklar daha geçirgen oldukları için sulama aralıkları daha kısa tutulurken, su tutma özelliği yüksek olan killi topraklarda sulama aralıkları uzun süreli olmalıdır.

  • Bitkinizin toprağını kontrol ederek, su ihtiyacını belirleyebilirsiniz. Sulama miktar ve gününüzü kendi deneyimlerinizle ayarlayabilirsiniz. Birçok kaynak bitkinin susuzluktan zarar görebileceği seviyeye yaklaştığında sulanması gerektiğini belirtiyor. Ankara Belediyesi’nin Bahçıvanlık Rehberi adını verdiği bir yayınında bu durum şu şekilde açıklanıyor; Toprak neminin bitki gelişimini olumsuz yönde etkileyecek bir düzeye ulaşmadan sulama yapılmalıdır. Bitki yarayışlı suyun %75 oranında kullanıldığı zaman sulama yapılmalıdır.

  • Saksı bitkilerinde sulama yaparken sulama kabı kullanılması ve suyun dinlendirilmesi önerilir. Yani sulama miktarınızın sabit olması ve çeşmeden alınan suyun direkt olarak bitkiye verilmemesi tavsiye edilir. Birkaç saat dahi olsa suyun dinlendirilmesi, mümkünse yağmur suyu ile bitkinin sulanması tavsiye edilir.

  • Saksı çiçeklerinden birkaçı hariç hiçbiri yapraklarının ıslanmasından çok hoşlanmaz. Tropikal ve nem seven bitkiler dışında salon çiçeklerinizi sularken yaprakları çok ıslatmamaya özen göstermelisiniz. Aynı durum çiçeklerde de geçerlidir. Orkide gibi bazı bitkiler, çiçeklerinin ıslanmasından hoşlanmazlar. Bu çiçek ve yapraklarda küflenmelere sebebiyet verebilir.

  • Sulama zamanınızın düzenli olması önerilir. Bitkinizin her hafta aynı günde sulanması önemlidir. Birden fazla su vermek yerine sulama miktarını azaltıp sulama sayısını artırabilirsiniz.

  • Saksı çiçeklerine sulama yaparken dikkat edilecek en büyük unsur, kullanılan saksının drenaj deliklerinin olmasıdır. Drenaj deliği olmayan saksılar içerisinde fazladan biriken su atılamayacak, zamanla köklerin zarar görmesine sebep olacaktır.

  • Saksıların altlarında bulunan tabaklarda biriken su dökülmeli, bitkinin tekrardan çekmesine fırsat verilmemelidir.

  • Sulamada bir diğer önemli husus sabahın erken saatlerinde sulamadır. Bu hem saksı hem de bahçe çiçeklerini sulamada önerilir. Bunun sebebi ise buharlaşmadır. Yani sabahın erken saatlerinde, daha güneş tam ısıtmaya başlamadan bitkilerinizi suladığınızda, toprak fazla buharlaşma olmadan suyu emme fırsatı yakalar. Aynı şekilde gün sonuna geldiğinde çok fazla su toprakta kalmamış olur ve gece serinliğinde topraktaki su çürümelere, böceklenmelere sebebiyet vermez.

  • Sulama yaparken saksının içerisinde suyun eşit dağıldığından emin olmalısınız. Yani suyu toprağın her yerine değecek şekilde vermelisiniz. Bazı bölgelerin kuru kalmamasına dikkat etmelisiniz.

  • Sulama suyunun çok soğuk olmaması gerekir.

  • Bahçeler için mümkünse çiçek sulama sistemi kurulmalı ve bir takım aparatlarla sistemli sulama gerçekleştirilmelidir.

Çiçekleri Fazla Sulamanın Zararları

  • Tarım Bakanlığı çiçekleri fazla sulamanın zararlarını daha net anlatmak amacı ile bir yazı yayınlamış. Bu yazıda bahsedilene göre toprağın aşırı sulanmasının zararları şu şekilde özetlenebilir;

  • Fazla sulama toprağın içerisinde bulunan havanın yerini su ile doldurur ve bunun sonucunda kökler yeteri kadar hava alamaz. Köklerin hava alamaması durumu, işlevlerini gerçekleştirememelerine sebebiyet verir. Kökler tembelleşir ve ileriye doğru gidip genişleyemezler. Hava almayan kökler topraktan yeteri kadar besin alamaz ve bitkiyi besleyemezler.

  • Fazla sulama sonrasında sürekli nemli olan toprak, bitki kökü ve gövdesi hastalıklara maruz kalabilir. Bu hastalıkların sonucunda bitki kuruyabilir.

  • Fazla sulama bitki toprağına yapılan gübrelemeyi süer, bu da bitkinin toprağının besleyici olma özelliğini yok eder. Topraktaki azot, fosfor, potasyum, kalsiyum gibi maddelerin emilimini zorlaştırır.

Çiçekler Fazla Sulanmışsa Neler Yapılabilir?

  • Eğer çiçeğinizi fazla suladıysanız mutlaka topraktan suyun süzdürülmesini sağlamalısınız. Saksı altı tabağını kaldırıp bitkinizin saksısını 5 – 10 derecelik bir açı ile eğerek 3 – 4 saat bekleterek toprağı iyice süzebilirsiniz. Ardından bitkinizin tekrardan suya ihtiyacı olana kadar sulama yapmamalısınız.

Çiçekleri Az Sulamanın Zararları

  • Çiçekleriniz az su aldıklarında bunu hemen belli ederler. Yapraklarını eğmeye ve boyunlarını bükmeye başlarlar. Eğer bitkinizin yeni sürgünlerinin yaprakları solmaya başlıyor, büyümesi yavaşlıyor, yaprak renginde değişmeler ve dökülmeler oluyorsa çiçeğiniz susuz kaldığını size anlatmaya çalışıyor demektir. Çiçeğinizin kurumak üzere olduğunu toprak yüzeyindeki çatlamalardan, dal kurumalarından da anlayabilirsiniz.

Çiçekler Uzun Süre Susuz Kalmışsa Neler Yapılabilir?

  • Eğer bitkinizin susuz kaldığı bir zamansa, sulamayı unuttuysanız ya da tatile gittiğinizde bitkiniz susuz kaldıysa yapacağınız iki şey var. Öncelikle bitkinize temiz hava su sağlamak. Sulama ardından 2 – 3 gün geçtikten sonra, toprak hafif kurumaya başlarken su ile karıştırılan vitaminlerden bitkinize verebilirsiniz.

  • Bitkilerinizi düzenli sulamanıza yardımcı olabilecek birkaç taktik bulunuyor. Bunlar; kapları iç içe koyma yöntemi, pet şişeyle çiçek sulama yöntemi ve iplik yöntemi ile bitki sulamadır.Bitkilerin fazla veya az sulanması hem onlara, hem de doğaya zarar verir. Bu konuda hassasiyet gösterilmesi gereklidir çünkü fazla sulama sonucunda kaynakların gereksiz tüketilmesi gibi bir durum söz konusudur. Aynı zamanda eğer bahçe sulaması yapıyor ve bu konuda duyarsız davranıyorsanız, yükselen taban suyu zaman içerisinde bahçenize olumsuz dönüş yapabilir.